"Kalpten Bağlılar"
Yıllar önce gazetede yer alan bir haberle hayatının tamamen değiştiğini söyleyen KOREV Başkanı Ülkü Aydeniz, “Koruyucu anneliği duyduğum anda hamilelik sürecim başladı, kızımla buluştuğum zaman da benim doğum anım oldu” dedi.
Devlet koruması altındaki çocuklar, ‘koruyucu aile’ sistemiyle yeni bir hayata adım atıyor. “Karından değil kalpten doğurduk” diyen Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği (KOREV) Başkanı Ülkü Aydeniz, “Şu anda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son paylaştığı verilere göre Ankara’da 437 koruyucu ailenin yanında 480 çocuğumuz var” diye konuştu. Aydeniz, koruyucu ailelik sistemini ve kızlarıyla birlikte değişen hayatını ise şöyle anlattı:
AİLE MODELİ OLUŞTURULDU
“Koruyucu aile hizmeti, devlet koruması altındaki çocukların bir aile yanında yaşaması için geliştirilmiş bir aile modelidir. Bu kavrama ilk kez 2013 yılında bir gazete haberinde rastladım ve çıkan o Haber hem benim hem de çocukların hayatını değiştirdi. İş insanıyım, yoğun bir çalışma tempom vardı ve bu yoğunluk sebebiyle biyolojik anne olmayı ötelemiştim. Gazetede çıkan habere rast geldikten sonra hemen eşimle konunun detaylarını araştırmaya başladık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurarak gerekli bilgileri aldım. Detaylı incelemeler gerçekleştikten sonra o zamanlar henüz iki aylık olan kızıma kavuştum.
BULUŞMA ZAMANI DOĞUM ANI
Koruyucu anneliği duyduğum anda hamilelik sürecim başladı, kızımla buluştuğum zaman da benim doğum anım oldu. Kızımla kavuşmamızdan bir hafta sonra ondaki ve kendimdeki değişimi fark edebiliyordum. Onu kucağıma ilk aldığımda sanki gözleri daha donuk bakıyordu; bir hafta sonra ise donuk bakan gözleri artık ışıl ışıldı. Yaklaşık üç yıl sonra da diğer kızım hayatımıza girdi. Şimdi Ela ve Sinem 9 yaşında. Onları doğurmadığımı hatırlamıyorum bile. Karından değil belki ama kalpten doğuruyoruz. Kızlarım iyi ki benim yoluma çıktılar, iyi ki başka çocukların hayatlarına vesile oldular. Bir çocuğun bile hayatının değişmesi çok kıymetli çünkü belki o çocuk dünyayı değiştirecek.
EVLİLİK ŞARTI BULUNMUYOR
Koruyucu ailelik konusunda eskiye nazaran bir nebze farkındalığın arttığını düşünüyorum. Koruyucu aile olmak için evli olmaya gerek yok; bekârlar da koruyucu aile olabiliyor. Daha çok kadınlar tercih ediyor, erkekler daha çekingen davranıyor. Koruyucu aile olmaya yönelik istek ve talepler artıyor. Aynı şekilde evli olanlar da koruyucu aile olmak istiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son paylaştığı verilere göre, Ankara’da 437 koruyucu ailenin yanında 480 çocuğumuz var. Ayrıca 2021 verilerine göre Türkiye genelinde 13 bin 300 civarında da koruyucu ailesini bekleyen çocuk bulunmakta.”
FARKLI ŞARTLAR VAR
Koruyucu ailelik, gönüllü ailelik ve evlat edinme kavramlarını anlatan Ülkü Aydeniz, şu bilgileri verdi:
*Koruyucu ailelik: Devlet koruması altındaki çocukların bir aile yanında yaşaması için geliştirilmiş bir aile modelidir. Koruyucu aile çocuğa yeni bir ad ve soyad verememekte, çocuk yasal mirasçı olamamaktadır. Çocuk, 18 yaşında reşit olduğunda kendisinin de istemesiyle evlat edinilebilir. Detayları olan bir süreç.
*Gönüllü ailelik: Kuruluşta korunma ve bakım altında bulunan çocuklara uygun bulunan dönemlerde kendi ilgi, yetenek ve eğitimleriniz doğrultusunda katkı sağlamak amacıyla ziyaretler yapabiliyorsunuz. Ayrıca uygun bulunan çocukları hafta sonu ya da resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir edebiliyorsunuz.
*Evlat edinme: Bir mahkeme kararıyla çocuğu nüfusunuza geçiriyorsunuz, yasal mirascınız oluyor ve soyadınızı alıyor.
Röportaja ulaşmak için tıklayınız.