'Otel gibi kullandığım evim, sıcak bir yuvaya dönüştü'
Kendisinin ve bir çocuğun hayatını değiştirmek için koruyucu aile olan Sarsam, "Yalnız yaşadığım için evi genellikle otel gibi kullanıyordum. Kızımın gelişiyle evim sıcak bir yuvaya dönüştü. Dünyadaki en güzel ses, çocuk kahkahası." dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca bekar ya da yalnız yaşayanlara da koruyucu aile olma imkanı veren uygulamayla yeni bir aile kuran 26 yıllık avukat Hülya Sarsam, kızının gelişiyle evinin sıcak bir yuvaya dönüştüğünü söyleyerek, "Kızım bana zamanı doğru kullanmayı öğretti. Bana göre dünyadaki en güzel ses, çocuk kahkahası. Ondaki gelişimi izlemek dünyadaki en büyük haz." dedi.
Yıllar önce ziyaret ettiği yuvadaki çocukların, hep kendisine dokunmak istediğine, gözlerindeki sevgi açlığına şahit olan Sarsam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maddi anlamda her şeye sahip olduğunu ancak hayatında bir boşluk hissettiğini söyledi.
Sarsam "Hem kendi hayatımdaki boşluğu doldurmak, içimde yıllar önce hapsolan çocukların gözlerini özgürleştirmek hem de bir çocuğun hayatına dokunup onun hayatını güzelleştirmek için koruyucu aile olmaya karar verdim."
Koruyucu aile olmak için başvuru yaptıktan sonra bir yıldan uzun süren bekleme anını "heyecan dolu bir hamilelik süreci"ne benzeten Sarsam, kızıyla karşılaştığı sırada hissettiklerini şöyle dile getirdi:
"Karşılaştığımızda kızım 2 yaşındaydı. İnsanlarla göz teması kurmaya çekinecek kadar kırgın bir melek duruyordu karşımda. Kızımı gördüğüm an hayatta artık başka bir amacım daha vardı, onun o gülmeyen yüzünü güldürmek. Onunla hayatım bütünüyle değişti. Yalnız yaşadığım için evi genellikle otel gibi kullanıyordum. Kızımın gelişiyle evim sıcak bir yuvaya dönüştü. İşten akşam saat 9'larda, 10'larda çıkıyordum. Bitiremediğim işlerden yakınıyordum. Kızım bana zamanı doğru kullanmayı öğretti. Bana göre dünyadaki en güzel ses çocuk kahkahası. Evimizde onun kahkahaları çınlıyor. Birlikte olduğumuz 4 yılı aşan süreçte inanılmaz bir gelişim yaşadı. Ondaki gelişimi izlemek dünyadaki en büyük haz."
"Herkese koruyucu aile olmasını öneriyorum"
Koruyucu aile olmayı düşünenlere tavsiyelerde bulunan Sarsam, "Selvi boylum al yazmalım" filmindeki "Sevgi neydi? Sevgi dostluktu, sevgi iyilikti, sevgi emekti" repliğini hatırlatarak, şunları belirtti:
"Koruyucu aileliğin tanımı bu bence. Emek verdikçe o güzelleşiyor, o güzelleştikçe siz güzelleşiyorsunuz. O kadar çok seviyorsunuz ki onu. Sizin cümlelerinizle konuşuyor, sizin mimiklerinizi yapıyor. Biyolojik olarak doğurduğunuz çocuktan hiç farkı yok. Birileri 'Senin biyolojik çocuğun yok, nereden biliyorsun?' diyebilir. Ama benim biyolojik çocuğu olup ikinci ya da üçüncü çocuğuna koruyucu aile olmuş arkadaşlarım var. Onlar da aynı şekilde tanımlıyorlar bu sevgiyi. Ben yıllarca tüp bebek tedavileri yapıp sağlığını riske atan, milyonlarca lirasını çöpe atan insanları anlamıyorum. Hele çocuğu olmadığı için yaşamını karartarak bu hayatı yasla geçiren insanları hiç anlamıyorum. Bir sürü çocuk var sevgiyle dokunulucak. Onlar sizin çocuklarınız oluyor. Onlar güzelleştikçe sizin hayatını güzelleştiriyorlar. Ben herkese koruyucu aile olmasını öneriyorum; evli ya da bekar, biyolojik çocuğu olsun ya da olmasın."
Sarsam, koruyucu ailelerin günün birinde çocukların biyolojik ailelerine dönme kaygısını yaşadığını ancak biyolojik ailelere dönüş oranının çok az olduğunu ifade etti. Sarsam, çocukların travmatik aile yapısı nedeniyle kurumlara bırakıldığını bu nedenle de aileye dönüşlerin zor olduğunu dile getirdi.
"Kendisi ile ilgili gerçeği biliyor"
Kurumda tüm çocukların bakıcılara "anne" dediğini ifade eden Sarsam, kızının eve geldiği ilk günlerde erkek yeğenine bile bu sözcüğü kullandığını anlatarak, o nedenle kendisine de çok çabuk "anne" diye hitap etmeye başladığını ifade etti.
Sarsam, "Şimdi artık bana, 'Beni sen doğurmadın ama ben seni çok seviyorum.' diyor. 'Anne' deyip sarılıyor. Kendisi ile ilgili gerçeği de biliyor, 4 yaşında anlattım. Önce kabul etmek istemedi, adeta yalan söylememi istedi. 'Ben senin karnından doğmak istiyorum.' dedi ağlayarak. Şimdi gayet farkında ve bunu travma olarak yaşamıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Sarsam, kızının arkadaşlarıyla, komşularıyla arasının çok iyi olduğunu belirterek, okuldaki başarısının da giderek arttığını söyleyerek, veli toplantısında öğretmenleri "Ne kadar güzel bir çocuk yetiştirmişsiniz, ona bayılıyoruz" dediğinde duygusal anlar yaşadığını belirtti.
Koruyucu aile olmanın şartlarına da değinen Sarsam, 25-65 yaş arasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, evli ya da bekar, biyolojik çocuğu olsun ya da olmasın belli bir gelire sahip herkesin koruyucu aile olabileceğini söyledi.
Sarsam, ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlerin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ve Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneğine (KOREV) başvurabileceğini kaydetti.
Merve YILDIZALP, Anadolu Ajansı (AA) 16.03.2018